Se nyhedsbrevet online her
 
 
 
 
 
 

Høring over udkast til ny HB2021

Energistyrelsen har sendt udkast til ny bekendtgørelse om Håndbog for Energikonsulenter (HB2021) i høring.
 
Formålet med den nye håndbog er primært i forbindelse med ønsket om en ny og forbedret energimærkningsrapport.
 
 
Vi vil udsende et opfølgende nyhedsbrev efter høringen og inden de nye regler træder i kraft, hvor det konkret vil fremgå, hvad de vedtagede ændringer har af betydning for indtastning i Energy10.
 

De vigtigste ændringer

Den nye håndbog forventes at træde i kraft den 1. juli 2021. I den anledning introduceres der også et nyt layout for energimærkningsrapporten, med baggrund i de seneste års arbejdsmøder mellem Energistyrelsen og de brancheinddragede parter.
 
Opsummeringen herunder er et uddrag af de vigtigste ændringer og er derfor ikke udtømmende:
 
Kap 4.4.1 Flere bygninger i én energimærkningsrapport
Udover de gældende betingelser, for at samle flere bygninger i samme energimærkningsrapport, vil det fremadrettet yderligere være en betingelse, at bygningerne har ensartet klimaskærm.
 
Kap. 4.4.2 Række-, kæde- og dobbelthuse
Boligenheder som række-, kæde- og dobbelthuse med lodret skel mellem enhederne kan fra den 1. juli 2021 energimærkes som en samlet bygning, såfremt en række krav er opfyldt. 
Den væsentligste nyhed er, at enhederne bliver anvendt til udlejning, jf. § 7 i lov om fremme af energibesparelser i bygninger, har samme ejer, samme opvarmningsform og ensartet klimaskærm.
 
Kap. 4.4.7.2 Beskrivelse af forslag til energiforbedring
Kapitlet tilrettes som følge af det nye energimærkningsrapportlayout, hvor de 3 bedste besparelsesforslag fremhæves på forsiden, og på side 2 fremgår forslag til renovering i form af energiløsning med henvisning til håndværkerlisten på sparenergi.dk og estimeret tid for projektet.
 
De nye bestemmelser vil først være et krav for energikonsulenten at udføre, når det nye rapportlayout lanceres.
 
Kap. 4.4.9.4 Oplyst varmeforbrug
Energimærkningen baseres på det beregnede energibehov. Oplyst varmeforbrug indgår ikke i det beregnede forbrug, og som led i det nye rapportlayout fjernes forpligtelsen for ejer til at oplyse om forbrug, samt energikonsulentens forpligtelse til at registrere det i rapporten, herunder hvis det er uoplyst af ejeren.
 
Kap. 4.5.1.2 Bestemmelse af varmetransmissionskoefficienter i skjulte konstruktioner
Af den nuværende energimærkningsrapport fremgår det, om der er foretaget destruktive undersøgelser, f.eks. boreprøver i væggene. Fremadrettet skal det også fremgå, hvor i bygningen eventuelle undersøgelserne er foretaget.
 
Kap. 4.5.3.2 Varmekapacitet
Med HB2021 indføres der mulighed for at anvende standard varmekapacitet i enfamiliehuse. SBi-anvisning 213 skal fortsat anvendes for de øvrige kategorier. Standard varmekapaciteten opdeles i fem kategorier og bestemmes ud fra de indvendige konstruktioner.
 
Kap. 4.6.8 Varmefordelingsanlæg
Der tilføjes en ny bestemmelse i kapitlet for at tydeliggøre, hvordan rør før fjernvarmemåler skal registreres.
 
Endvidere uddybes det, at varmerør ført i opvarmede rum og med udetemperaturkompensering ikke skal registreres, hvorimod alle varmerør uden udetemperaturkompensering skal registreres (uanset placering).
 
Begge ændringer følger metoden i SBi-anvisningen 213.
 

Spørgsmål?

Har du spørgsmål, er du, som altid, meget velkommen til at kontakte os enten på telefon 7022 9310 eller e-mail suport@energysystems.dk.
 
 
God beregning!