Se nyhedsbrevet online her
 
 
 
 
 
 

HB2021 er gældende fra i dag

 
Bekendtgørelse om Håndbog for Energikonsulenter (HB2021) er nu trådt i kraft fra i dag d. 1. juli 2021.
 
Du kan se Håndbogen i sin fulde form på retsinfo. Klik her for at gå til HB2021
 
Ikrafttræden af HB2021 er første step af to, hvor sidste step bliver en lancering af et nyt og forbedret rapportlayout for selve energimærket pr. 1. september 2021.
 
Vi vender tilbage med hvad denne del har af betydning for Energy10, når vi nærmer os september.
 

Ændringer i Energy10 pr. 1 juli 2021

Overordnet har vi tilrettet Energy10s hjælp, systemskabeloner og programvalideringer, så alt modsvarer de gældende regler i HB2021.
 
Derudover har vi tilføjet enkelte nye tiltag, så Energy10 understøtter håndbogens øvrige muligheder: 
 
Kap. 1.5.2 Identifikation af bygningen
Stk. 1. Energikonsulenten skal sikre, at adresse for bygningen passer sammen med kommune-, ejendoms- og bygningsnr. Som alternativ for ejendomsnr., kan BFE-nr. anvendes.
 
Vi har tilføjet et nyt felt under "Stamdata, Ejendom", hvor denne info fra BBR-meddelelsen også bliver indsat, såfremt der anvendes automatisk BBR-opslag ved sagsoprettelsen i Energy10.
Det er ikke et krav at indtaste BFE-nummeret, men i forbindelse med det kommende rapportlayout pr. 1 september, vil BFE-nummeret fremgå af rapporten, såfremt feltet er udfyldt i Energy10.
 
Kap. 4.4.2 Række-, kæde- og dobbelthuse (eksisterende bygninger)
Stk. 1. Ved helt eller delvis sammenbyggede enfamiliehuse med lodret skel (række-, kæde- eller dobbelthuse) skal hver enhed energimærkes, som var det én bygning jf. dog stk. 2.
 
Stk. 2. For enheder jf. stk. 1, der er beliggende i samme bygning, kan der udarbejdes en energimærkning for hele bygningen, såfremt alle enheder i bygningen har samme BBR-anvendelseskode. Det er endvidere et krav, at enhederne anvendes til udlejning, jf. § 7 i lov om fremme af energibesparelser i bygninger, har samme ejer, samme opvarmningsform og ensartet klimaskærm.
 
Med andre ord, så foregår energimærkning, som udgangspunkt, på samme måde som hidtil. Det er nu blot også muligt at energimærke række-, kæde- og dobbelthuse samlet som én bygning, såfremt ovennævnte krav i stk. 2 er overholdt.   
 
Hvis du vil energimærke flere enheder samlet efter stk. 2, skal du oprette din sag som flerfamiliehus, hvor det er muligt at indregne det aktuelle antal boligenheder, som bygningen faktuelt består af.
 
 
Det er meget vigtigt at du altid indtaster det aktuelle antal boligenheder på din flerfamiliehussag, så energimærkningsbogstavet udregnes korrekt.
 
Vil du energimærke sagen efter stk. 1 som hidtil (hver enhed, som var det en selvstændig bygning) skal du fortsat oprette din sag som enfamiliehus, hvor du ikke vil kunne indtaste mere end én boligenhed pr. bygning.
 
Begge metoder har vi naturligvis understøttet med grundig info og hjælp i Energy10 - både gennem nye valideringer og med ny hjælpetekst til feltet "Boligenheder".
 
Kap. 4.5.3.2 Varmekapacitet
Stk. 1. For bygninger med anvendelseskode 110, 120, 130, 131 og 132 og 185 og 190 under 500 m² kan der anvendes en standard varmekapacitet svarende til:
- Ekstra let           40
- Middel let           55
- Middel tung      105
- Ekstra tung      160
 
 
Når du opretter din sag som enfamiliehus, vil du nu have mulighed for at at benytte en standard varmekapacitet via rullemenu.
 
Bemærk at det fortsat er et krav at regne den konkrete varmekapacitet, for alle andre sagstyper end enfamilie.
 
Ønsker du ikke at anvende standarden ved enfamiliehuse, kan den naturligvis også regnes manuelt.
 

Kommende tiltag pr. 1 september ifm. nyt rapportlayout

De nye bestemmelser herunder vil først være et krav for energikonsulenten at udføre, når det nye rapportlayout lanceres 1. september 2021.
 
Inden 1. september vil vi, som nævnt, udsende detaljeret information for hvordan de nye tiltag skal hånderes i Energy10:
 
Kap. 4.4.7.2 Beskrivelse af forslag til energiforbedring
De 3 bedste besparelsesforslag skal fremhæves på forsiden. For de fremhævede forslag, skal energikonsulenten angive et forslag til energiløsning, samt estimeret tid for projektet.
 
Kap. 4.4.7.5 Oplyst varmeforbrug
Feltet "Kommentarer til det oplyste forbrug" udgår helt af Energy10. Feltets information indgår ikke fremadrettet i det nye rapportlayout.
 
Gældende fra 1. juli har vi fjernet den røde feltvalidering, med påkrav om indføring af kommentarer til det oplyste forbrug og eventuelle forskelle mellem oplyste- og det beregnede forbrug.
 
Kap. 4.5.1.2 Bestemmelse af varmetransmissionskoefficienter i skjulte konstruktioner
Af den nuværende energimærkningsrapport fremgår det, om der er foretaget destruktive undersøgelser, f.eks. boreprøver i væggene. Fremadrettet skal det også fremgå, hvor i bygningen eventuelle undersøgelserne er foretaget.
 
 

Spørgsmål?

Har du spørgsmål, er du, som altid, meget velkommen til at kontakte os enten på telefon 7022 9310 eller e-mail support@energysystems.dk.
 
 
God beregning!