Se nyhedsbrevet online her
 
 
 
 
 
 

HB2019 træder i kraft d. 1. september 2019

 
Den nye Håndbog for Energikonsulenter (HB2019) og Bekendtgørelse om energimærkning af bygninger træder begge i kraft pr. 1 september 2019.
 
Begge bekendtgørelser kan du se i sin fulde form lige her:
 
 
På retsinfo fremgår det allerede nu, at HB2016 og tilhørende bekendtgørelse er historisk.
Vi har fået bekræftelse fra Energistyrelsen at dette dog ikke er tilfældet, men først gældende fra d. 1 september 2019.
 
Vi forventer at udbyde halvdagskursus i den nye håndbog, hurtigst muligt, i september måned.
Så snart vi har styr på tid og sted, vil vi udsende info om tilmelding.
 
Herunder har vi oplistet de mest markante ændringer.
 
 

Bekendtgørelse om Håndbog for Energikonsulenter (HB2019)

Energistyrelsen har på baggrund af arbejdet med en styrket energimærkningsordning revideret bekendtgørelse af Håndbog for energikonsulenter. Den overordnede struktur i håndbogen ændres, så der i stedet for ét bilag, er flere bilag, der er målrettet forskellige former for energimærkning af bygninger:
  1. Introduktion og almindelige bestemmelser
  2. Nye bygninger
  3. Energimærkning uden bygningsgennemgang
  4. Eksisterende bygninger
Væsentligste ændringer
  • Energistyrelsen indfører et nyt digitalt kontrolparadigme, hvor energikonsulentens indtastninger løbende bliver valideret direkte i Energy10.
  • Energimærkninger skal indberettes af energikonsulenter. Derimod er selve indtastningen ikke reguleret. Energimærkningsfirmaet skal sikre sig procedurer for en høj kvalitet i energimærkningen, herunder såfremt assistenter foretager indtastningen.
  • For beboelsesrum uden varmekilde ændres reglen om, at rum under 10 m2 registreres med samme opvarmningsform som resten af bygningen, så rummene uanset størrelse registreres med samme varmekilde som det øvrige areal, såfremt energikonsulenten vurderer at det kan lade sig gøre i praksis.
  • Kældre som ikke indgår i bolig- eller erhvervsarealet, men kan opvarmes, skal fremover medregnes med det faktiske areal, i bygningens samlede areal. Dette erstatter reglen i HB2016 om alene at medregne 50 % af kælderarealet i det samlede areal.
  • Bygningsafsnit med arealer på mindst 1.000 m2 opvarmet etageareal, er tilføjet til kravene om udarbejdelse af blandet anvendelse.
  • Præcisering af regler for anvendelse af beregningsprincippet "blokvarme".
  • Der er udarbejdet nye regler for håndtering af U-værdier og dertilhørende tabelværdier for simpel indregning af linjetab omkring vinduer og døre til DS 418 beregnede U-værdier. Energy10 bliver opdateret, så det bliver let at indregne standard linjetab for eksisterende bygninger.
 

Bekendtgørelse om energimærkning af bygninger

Som følge af ny HB2019 har Energistyrelsen sideløbende udarbejdet en ny BEK nr. 793 Bekendtgørelse om energimærkning af bygninger, der sikrer overensstemmelse imellem de to bekendtgørelser.
 
Der er ikke tale om yderligere, væsentlige ændringer i denne bekendtgørelse.
 
 
Har du spørgsmål eller kommentarer, er du, som altid, meget velkommen til at ringe eller skrive. 
 
 
God beregning!